Andraševa vila - nekad ukras sada ruglo grada

Nekada najljepša zgrada u Zvorniku koju su, po imenu njenog vlasnika zvali Andraševa vila, sada predstavlja pravo ruglo. Slovenac Andrija Skibar Andraš prvo stolar, a zatim gradjevinski preduzimač, po sopstvenom projektu, 1912. godine sagradio je kuću  za svoje potrebe,  a za Zvornik, u nesvakidašnjem alpskom stilu, vjerovatno da ga podsjeća na rodni kraj .
Svojim izgledom, ljepotom i lokacijom dominirala je gradom ,privlačeći poglede i mještana i gostiju. Još uvijek se oni stariji zvorničani sjećaju ovog dostojanstvenog gospodina  bečkih manira i elegancije. Živio je sa suprugom, nisu imali djece, a umrli su početkom pedesetih  godina prošlog vijeka.
Iako u prošlom ratu u Zvorniku nije bilo većih  razaranja, ova vila je tih godina rapidno propala.
Bez stanara i ičije druge brige ona je bila prepuštena kiši, propao je krov,zatim je, ko je stigao, sa nje odnosio sve šta se  moglo iskoristiti tako da je sada  ostao samo kostur i smetlište.

v2

 

Od nekadašnje ljepotice, sada starice, postoje još  samo naznake,.Šteta što se nije sačuvala, rekonstruisala i pretvorila u  objekat za kulturne ili neke druge slične namjene kako se svojevremeno govorilo. 
-Nek nešto, što što prije s njom rade, ili popravljaju ili ruše, jer se od nje  širi smrad,bojimo se kakve zaraze,kažu stanari naselja Fetinja  koji svakodnevno prolaze pored nje .
U gradskoj upravi godinama govore  da su problem neriješeni imovinsko pravni odnosi,da se ne može doći do onih koji  su je kupili nakon smrti prvog vlasnika, u njoj živjeli i imali stanove. Ukoliko se bude čekalo neće se imati ni šta obnoviti Jedino će ostati zabilježena u slikama i sjećanjima starih zvorničana koji su ponosni što je postojala  ali i tužni zbog onog u što  je sada postala. 

3v

 

U gradu je,mnogo godina kasnije, nikla još jedna vila,Andrićeva .Radi se o velikoj kući generala Svetozara Andrića ,rodom sa ovih prostora ,ali je ona u mnogo boljem stanju od Andraševa,mada je kao i ova promjenila dosta podstanara i namjena.
 

 

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
578463912Unesite mišem ovo: 3811